Scaling

Usuwanie kamienia nazębnego (tzw. scaling, skaling) to jeden z najczęściej wykonywanych zabiegów stomatologicznych. Niestety kamienia nazębnego nie sposób samodzielnie usunąć w domu, ponieważ tworzy się on z twardych, zmineralizowanych złogów nazębnych. Nawet regularna higiena jamy ustnej: szczotkowanie, używanie nici dentystycznych czy różnego rodzaju płynów do higieny jamy ustnej nie jest w stanie usunąć złogów zmineralizowanej płytki bakteryjnej.

W warunkach obniżonego pH śliny, przy złej higienie, niedokładnym szczotkowaniu lub ze względu na rodzaj spożywanego pokarmu dochodzi do systematycznego odkładania resztek pokarmu na powierzchni zębów. Ulegają one mineralizacji tworząc kolejne warstwy kamienia.

Najbardziej niebezpieczne są złogi znajdujące się w szczelinie dziąsłowej tzw. poddziąsłowe. Nie są one wyczuwalne przez pacjenta ani widoczne. Tylko profesjonalna higienistka i lekarz są w stanie stwierdzić ich obecność. To one właśnie są przyczyną zapalenia przyzębia.

Długotrwałe zaleganie kamienia nazębnego skutkuje:

  • demineralizacją szkliwa i próchnicą
  • zapaleniem dziąseł
  • zapaleniem tkanek przyzębia, czyli paradontozy, (paradontoza powoduje obniżenie się kości i odsłonięcie korzeni zębów, w konsekwencji czego zęby ulegają rozchwianiu i w najgorszym z przypadków dochodzi do ich utraty)

Usuwanie kamienia nazębnego wykonuje się między innymi skalerem ultradźwiękowym i zazwyczaj jest bezbolesne dla pacjenta. Końcówka skalera wprowadzana jest w wysokiej częstotliwości drgania i przykładana tępym końcem do zębów. To właśnie drgania o wysokiej częstotliwości powodują odpadanie kamienia. Prawidłowe użycie skalera nie może w żadnym wypadku uszkodzić powierzchni zęba. Zjawisko kawitacji (scaling wykonywany jest przy równoczesnym rozpylaniu wody), które występuje podczas zabiegu ma silne działanie bakteriobójcze.

W drugim etapie stosuje się piaskowanie, które ma na celu dokładniejsze czyszczenie powierzchni zębów oraz przestrzeni międzyzębowych. Piaskowanie polega na rozpylaniu pod ciśnieniem ziarenek dwuwęglanu sodu o specjalnej, okrągłej strukturze i precyzyjnie dobranej średnicy, dlatego nie jest agresywny w stosunku do powierzchni szkliwa. Tylko specjalnie dedykowane preparaty do piaskowania i umiejętność użycia gwarantują skuteczność i bezpieczeństwo dla zębów i tkanek przyzębia.

Zaraz po skalingu i piaskowaniu wykonuje się polerowanie różnego rodzaju narzędziami takimi jak: paski ścierne, specjalne gumki, tarcze, szczotki i ostatecznie pasty polerujące. Ostatni etap zabiegu to zabezpieczanie zębów specjalnym lakierem zawierającym chlorheksydynę i związki fluoru, który zwiększa odporność zębów na próchnicę. Lakier fluorowy sprzyja remineralizacji miejsc, gdzie wcześniej znajdował się kamień nazębny oraz uodparnia zęby na nadwrażliwość pozabiegową.

Nie wszystkie osoby mają jednakowe predyspozycje do osadzania się kamienia nazębnego. Zależy to od wielu czynników, np. od diety, palenia tytoniu, ilości spożywanej kawy czy herbaty oraz od zawartości soli mineralnych w ślinie. Najważniejsza w profilaktyce przeciw kamieniowi nazębnemu jest należyta higiena jamy ustnej, a więc mycie zębów po każdym posiłku, a przynajmniej 2 razy w ciągu dnia oraz systematyczne kontrole u Twojego dentysty lub higienistki.

Usuwanie kamienia nazębnego należy przeprowadzać raz na pół roku, w zależności od predyspozycji danej osoby: czasem co 3 miesiące, a w niektórych przypadkach raz na rok.

W naszym gabinecie również możemy wykonać scaling.
Zapraszamy!


Co to jest kamień nazębny i w jaki sposób powstaje?

Kamień nazębny to zmineralizowana, twarda płytka nazębna. Płytka nazębna powstaje przez przyleganie do powierzchni szkliwa resztek pokarmowych, bakterii oraz składników śliny. Jeśli miękka płytka nazębna nie zostanie we właściwym czasie usunięta przy pomocy szczoteczki do zębów i nici dentystycznej, ulega mineralizacji i stwardnieniu. Powstały w ten sposób kamień nazębny może usunąć już tylko lekarz dentysta lub higienistka stomatologiczna.

Pierwotnie powstała cienka warstwa kamienia nazębnego ułatwia powstawanie kolejnych, ponieważ porowata struktura kamienia nazębnego sprzyja przyleganiu resztek pokarmowych oraz ich wtórnej mineralizacji.

Jak często należy usuwać kamień nazębny?

Zależy to od szybkości powstawania kamienia nazębnego. Najpowszechniej stosowaną normą, zalecaną przez WHO, jest usuwanie kamienia nazębnego raz na pół roku. Osoby palące, spożywające duże ilości kawy lub herbaty mogą wymagać scalingu raz na trzy miesiące. Osoby, u których nie występuje tendencja do odkładania się kamienia nazębnego, mogą wykonywać scaling raz na rok lub rzadziej.

Konieczność usunięcia kamienia nazębnego lub jej brak najszybciej stwierdzi lekarz stomatolog lub higienistka stomatologiczna, dlatego w przypadku wątpliwości należy się skonsultować. Rozwiązaniem idealnym są rutynowe co półroczne przeglądy stomatologiczne, na których lekarz stomatolog potwierdzi lub wykluczy obecność kamienia nazębnego. Jest to szczególnie istotne z uwagi na fakt, że kamień poddziąsłowy jest niewidoczny, a znacznie bardziej groźny niż naddziąsłowy.

Jakie powikłania są związane z długotrwałym zaleganiem kamienia nazębnego?

Długotrwałe zaleganie kamienia nazębnego skutkuje zapaleniem dziąseł oraz, co jest znacznie bardziej poważne, zapaleniem tkanek przyzębia. To ostatnie, potocznie znane jako paradontoza, doprowadza do obniżenia się kości i odsłonięcia korzeni zębów. W zaawansowanym zapaleniu przyzębia (paradontozie) zęby ulegają rozchwianiu. Skrajnie może dojść do utraty zębów.